OM GLOBAL PICTURES
 
Jag heter Roger Persson och som så mycket annat här i livet blev det inte riktigt som det var tänkt från början. Jag skulle bli gymnastiklärare. Drygt trettio år senare tittar jag tillbaka på en resa som blev någonting helt annat....
1982 – 1986.

Jag anställdes på Sveriges Television Nöje, som kameraassistent och påbörjade min lärlingstid i 4 år innan jag kunde kalla mig tv-fotograf. Jag jobbade bl.a. med produktioner som Måndagsbörsen, Nöjesmaskinen, Jacobs Stege, Nöjesmassakern m.m.
1986 – 1990.

Arbetade på Rapport som en av då tolv stycken fast anställda tv-fotografer. Tjänstgjorde bl.a. i Mellan Östern, det forna Östblocket samt reste runt i övriga världen på diverse uppdrag. Jobbade även med andra redaktioner såsom SVT Dokumentär, Magasinet och Dokument Utifrån.
1990 – 1997

Blev erbjuden en av två fotograftjänster på TV-Sporten, vilket då, tillsammans med utrikeskorrespondentjobbet, betraktades som SVT:s mest exklusiva fotografjobb. Jobbade bl.a. med sju OS, två VM i fotboll samt en stor mängd andra mästerskap i allehanda idrotter.
Jag jobbade också med ett antal prisbelönta dokumentärfilmer. Bara för att nämna några av dem så belönades t.ex. ”Björn Borg – the saga”, som producerades av Folke Rydén, i fem länder för bästa trilogi 1997. Featurereportaget ”Sergei Bubka – the worlds greatest athlete”, som jag gjorde tillsammans med Albert Svanberg, vann Internationella Olympiska Kommitténs pris ”the Silver Rings” 1998. Anses vara ett av de finaste som finns i kategorin sport och television.
1993 vann Albert Svanberg och jag även samma tävlings ”Prize of Honour” med en film om idrott i ett belägrat land. Vi tillbringade ett par veckor i Sarajevo mitt under krigets värsta dagar, sökandes svar på om idrott kunde ha någon som helst betydelse för människor i krig.
Efter det gjorde jag ytterligare fem turer till Bosnien på olika uppdrag för SVT.

1997 - ....

1997 lämnade jag SVT på egen begäran och startade Global Pictures. Samarbetet med SVT upphörde på intet sätt, utan fortsatte om än i andra former. Sveriges Television är fortfarande en av våra främsta uppdragsgivare, men samtidigt har bolaget utvecklats till att göra helt egna produktioner som säljs över hela världen.T.ex. producerade Global Pictures ett antal reportage från Afrika inför VM i friidrott 1999,och från Sydamerika inför VM i fotboll 1998.

1997 -98 var jag en av två ansvariga fotografer för EBU: s då största dokumentära gemensamma satsning, ”The Goldrush” inför OS i Sidney. Den sändes i fyrtio länder.
Dokumentärfilmer har alltid legat mig varmt om hjärtat. För att nämna några roliga projekt så producerade jag tillsammans med Peter Henriksson en film om C-VM i ishockey i Mexico City för SVT, där världens fem sämsta hockeylag kämpade om segern för att flyttas upp i hockeyhierarkin.
Den gamle journalisträven Ken Olofsson har jag haft glädjen att arbeta med vid ett flertal projekt, t.ex. filmen om trubaduren och Taubetolkaren Peller Törner som sändes i SVT 2010. Även filmen om Råsundas sista resa var ett kul projekt vi gjorde ihop.

 En av Sveriges mest uppskattade dokumentärfilmsproducenter Jens Lind har jag också haft ett långvarigt och nära samrbete med. Allt ifrån boxningsdokumentärer till filmer som" Solskensolympiaden och dokumentären om Sixten Jernberg, vår tids störste olympier, har vart produktioner där jag haft glädjen att jobba med Jens och SVT.


Tillsammans med producenten Thomas Pettersson fick nöjet att vara med och göra filmen om den legendariske fotbollsledaren Lennart Johansson. Jag filmade också delar av den uppskattade dokumentären om våra bronshjältar från fotbolls-VM 94 som sändes i SVT 2014.

Jag har sedan fortsatt att producera historiska dokumentärer som ni kan se några exempel på under fliken dokumentärer.


Utöver rena filmproduktioner har jag också producerat Postgirot i cykel, Vätternrundan och Lidingöloppet, några av svensk idrotts största och klassiska tävlingar. Global Pictures har även producerat ett antal magasinsprogram för olika instanser och förbund, t.ex. för Svenska Gymnastikförbundet samt flera golfproduktioner.
Jag jobbar också med den dagliga produktionen på SVT Sport, då främst med reportage i alla former. Jag har också producerat cirka femtio reportage, där jag agerat såväl reporter som fotograf. Även rena speakerjobb finns på meritlistan.

Från 2007 och framåt har jag tagit fram koncept för skolor, kommuner, förbund, besöksnäringen, reklam och företag m.m. som ett led i att utveckla rörlig bild specifikt för webben och förändra och förbättra sin kommunikation genom film på sociala medier.

Avslutningsvis bör det kanske nämnas att jag 2003 blev utsedd till Årets TV-fotograf i Sverige av Pressfotografernas förening vid Årets Bild-Galan på Nalen i Stockholm. Mera för formens skull.....